Når jeg fortæller om LCHF filosofien, får jeg ofte spørgsmål om, hvad man så må spise?
Det er faktisk ikke så kompliceret. LCHF kost er baseret på ganske almindelige råvarer, der findes i de fleste danske køkkener i forvejen. Når der anvendes lidt mere specielle ting, er det som regel til at bage eller lave snacks/kager med. Men den daglige kost kræver ikke en masse særindkøb i små specialbutikker. Det meste kan købes i et velassorteret supermarked.
Hvad spiser jeg?
Grøntsager:
Alle grøntsager, der vokser over jorden er tilladt. Dog bør bælgfrugter undtagen grønne bønner, indtages med måde.
Hvis du ikke er så striks kan du også spise nogle rodfrugter i ny og næ og selvom løg og porrer, vel egentligt vokser i/under jorden, så spiser jeg også dette.
Kød:
Alle former for kød er tilladt og spis gerne fedtkanten også, hvis du kan lide den.
Fisk:
Spis gerne fisk – også den fede slags.
Bær/nødder:
Spis med måde. Men en dessert bestående af bær med flødeskum og lidt hakkede nødder er ikke at kimse af.
Æg:
Æg er en vigtig grundingrediens i LCHF kosten. Spise dem både kogte, stegte, som omelet eller i saucer mm. Du skal spise både blommen og hviden.
Mejeriprodukter:
Vælg den fede udgave når du anvender mejeriprodukter. Hold igen med almindelig mælk (sødmælk) da disse indeholder en del mælkesukker. Men Creme Fraiche, piskefløde, ost og græsk yoghurt (10%) er gode grundingredienser i LCHF kosten.
Sødemidler:
I diverse kager mm kan det være rart med lidt sødt. Her er det godt at anvende “Sukrin”, der er et naturligt sødestof, der ikke påvirker blodsukkeret
Fedt:
Spis naturligt fedt, der er så uforarbejdet som muligt. Fedt fra smør, kokosolie, olivenolie, sesamolie og rapsolie er at foretrække. Øvrige fedttyper bør man undgå.
Spis også gerne mayonnaise. Her anbefaler jeg at købe “Hellmann’s” idet den er lavet på rapsolie og æg fra fritgående høns. Men allerbedst er det jo at lave sin egen. 🙂
Snacks:
Der er mange gode opskrifter på LCHF snacks, men i en hurtig vending er et stykke 70 – 86% chokolade et godt alternativ.
Undgå at spise:
Brød, ris, pasta og kartofler.
Mel og melprodukter
Frugt (indeholder en del frugtsukker). Hvis du spiser frugt som “slik” bør det være i følgeskab med fedt, som f.eks flødeskum.
Sukker og sødemidler, der hæver blodsukker niveauet.
Saft og sodavand – også “Light” udgaverne, da disse ofte indeholder sødemidler, der hæver blodsukkerniveauet og dermed virker på samme måde som sukker for kroppen.
Forarbejdet fedt som margarine, blandingsprodukter og vegetabilsk fedt som solsikke-, majs-, og vindruekerne olie. Palmin er heller ikke et godt produkt, på trods af at det er lavet af kokos.
Alkohol er aldrig godt for kroppen, men øl er absolut “no go” idet det er at betegne som flydende brød.
Generelt set gælder det om at holde sig til så “rene” råvarer som muligt. Jo længere indholdsfortegnelsen er på den vare du er ved at købe, jo mere forarbejdet er den.
Da det højere indhold af fedt i maden, betyder at den smager af mere og mætter godt, vil du som oftest ende med at spise mindre, forudsat at du lytter til din krop og ikke spiser med øjnene. Så det giver god mening virkeligt at kræse for råvarerne, så måltidet kommer til at tilfredsstille alle sanser. Jeg er ikke økologi freak, men køber det, hvor det er et reelt alternativ. Det er blevet en mere reel mulighed for mig nu, fordi vi spiser mindre til måltiderne.