Hvad er LCHF?

Det er en livsfilosofi – ikke en kur!
Men det betyder ikke at du ikke kan tabe dig på en LCHF baseret kost.

LCHF betyder Low Carb High Fat og går i alt sin enkelthed ud på at nedsætte indtaget af kulhydrater og i stedet indtage mere af det gode fedt.
Allerede her vil det gå op for de fleste at LCHF filosofien er lidt kontroversiel og gør op med de kostråd vi har levet efter i ca. 30 år. Det tager sin tid at gøre op med gamle vaner.

I LCHF verden vendes der så at sige op og ned på kostpyramiden som vi kender den og så tager vi sukker, ris, pasta, kartofler, brød og melprodukter i øvrigt helt ud af kosten. Det gælder også fuldkornsversionerne af samme.
I stedet sørger vi for at få vores kulhydrater fra grønsager. Helst dem der vokser over jorden og sætter så den primære energikilde til at være fedt!

Ideen er at genoptræne kroppen til at bruge fedt som primært brændstof, fremfor de hurtige kulhydrater.
På en kost med rigeligt kulhydrat, som anbefales via kostpyramiden, skal man spise mange måltider dagligt, for at holde blodsukkeret i ro, så man ikke bliver træt og uoplagt. Der skal kort sagt spises når kroppen løber tør for sukker (går sukkerkold, det kender vi vist alle) og ikke nødvendigvis når sulten melder sig. Det kan derfor være svært at finde ud af om man reelt er sulten eller bare trænger til at få tanket sukker….

På en LCHF baseret kost er det målet kun at spise 2-3 måltider om dagen, når man er sulten. Ved at anvende fedt som brændstof, vil kroppen ikke sådan løbe tør for energi som ved sukker og det vil derfor være muligt at mærke hvornår maven er tom og der føles et ægte behov for at spise.
Da jeg i sin tid læste op på LCHF og fik beskrevet at jeg ville kunne nøjes med 2-3 måltider om dagen, var jeg meget skeptisk!
Jeg har gennem de sidste mange år været ret afhængig af alle mine måltider og næsten altid haft “akutmad” i form af mandler/rosiner og den slags med og jeg har ofte haft en ubændig trang til sødt sidst på eftermiddagen eller aften.
Men nu, hvor jeg har fået LCHF ind i min hverdag, må jeg sande at min skepsis er gjort til skamme. Jeg har faktisk lidt fået problemet at jeg glemmer at spise og det er heller ikke optimalt. Men min sukkertrang og mine akutmåltider er fortid. Nu er min krop i ro, mæt og veltilpas og på trods af det, tabte jeg mig 5.5kg på den første måned jeg levede efter LCHF.

Denne tegning fortæller lidt om, hvilken forskel det gør i kroppen, når der spises mad med hovedvægt på kulhydrat og på LCHF.

a-tale-of-two-meals-v3

Tag et kig på den lille film herunder – den giver mange gode svar på de spørgsmål stort set alle stiller om LCHF!

En tanke om “Hvad er LCHF?”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

– en blog om LCHF liv og mad på den fede måde….