Når man skifter fra en kulhydrat baseret kost og over til LCHF, kan det være lidt svært at finde ud af, hvor meget man må spise af de forskellige ting.
Selv ledte jeg febrilsk efter nogle tal, jeg kunne læne mig op af, så jeg vidste om jeg gjorde det rigtige.
Mark Sisson fra marksdailyapple.com har udviklet en graf, der viser nogler overordnede grænseværdier for kulhydrat, afhængig af og du vil tabe dig, holde vægten eller tage på.
Grafen viser følgende niveauer for daglig indtag af kulhydrat.
0-50g:
Ketosis og hurtigt vægttab. Kroppen brænder fedt af i “turbo mode”
Det er hvad der kaldes “striks LCHF”.
Jeg vil skrive mere om Ketose delen senere.
50-100g:
Vægttabets sweet spot.
Her vil der komme et langsomt med sikkert vægttab uden at skulle regne for meget på hvad du spiser.
Spis Striks LCHF kost, men suppler evt med lidt nødder, rodfrugter og bær.
100-150g:
På dette niveau vil du kunne opretholde den vægt du har helt uden problemer. Der er plads til frugt i kosten også.
150-300g:
Snigende vægtøgning. Her har der sneget sig lidt for mange af de “forbudte” ting ind i kosten igen. Det gælder brød, ris, pasta mm.
Vægtøgningen vil foregå ganske langsom, men sikkert.
300g+
Sikker og kraftig vægtøgning.
Resulterer i en overproduktion af insulin og øget oplagring af fedt. Øget risiko for fedme og sukkersyge.
Ud over at holde øje med indtaget af kulhydrat, når man gerne vil tabe sig, så er det en god idé lige at skæve til mængden af protein også.
Man bør ikke indtage mere protein end, hvad der svarer til 1g pr kg. kropsvægt pr. dag. Resten af energiindtaget skal komme fra fedt.
Dette skyldes at overskydende protein i kroppen vil kunne omdannes til fedt.