Chiafrø – superfood???

chiafrø

Efter min indtræden i LCHF verden er mit fokus ikke længere på at spise mad hele dagen, men det betyder ikke at jeg ikke længere fokuserer på mad. Faktisk fylder mad nok mere i min hverdag nu, end den gjorde før. Men nu er det fordi jeg er en nysgerrig sjæl der vil vide mere og ikke fordi jeg er småsulten hele tiden.
I min søgen rundt på nettet faldt jeg over Chiafrøet, som en ny vare i mit LCHF køkken. Efter at have læst en del om dette frø, har jeg bestemt mig for at forsøge at få det mere integreret i min mad, for dette frø er da lidt svært at komme udenom, med alle de +’er der kan opremses omkring det.

Lidt historie:
Man mener at Chiafrøet har været en vigtig del af Aztekernes køkken og “Chia” skulle efter sigende være Maya’ernes ord for “styrke”.
Efter spaniernes invasion af Amerika gik mange af de gamle traditioner og råvarer i glemmebogen. Således også Chiafrøet.
I vore dage, hvor maden bliver mere og mere kunstig og kompleks, har der været en modbølge, der har forsøgt at genfinde svundne tiders råvarer og her er Chiafrøet så dukket op igen. I USA er Chiafrøet meget udbredt og anvendes i brød, smoothies, slik og meget andet.
I EU blev frøet først godkendt til brug i brød i 2009. Og her måtte frøet ikke udgøre mere end 5% af de samlede ingredienser i brødet. Det er nu ændret til 10% og i øvrigt er Chiafrøet godkendt med en anbefalet max mængde på 15g om dagen. Se hele godkendelsen her.

Egenskaber:
Hvad er det der gør Chiafrøet til denne lille superingrediens? Til det kan man kun svare – det hele!!! Dette lille frø har så mange gode egenskaber at man kan undre sig over at det nogensinde forsvandt ud af vores råvarebank.
Herunder nogle af de ting som Chiafrøet er kendt for:

  • Meget rig på Omega 3 fedtsyrer. Faktisk indeholder 1 gram Chiafrø 8 gange flere Omega 3 fedtsyrer end 1 gram Laks.
  • Rig på fibre. Indeholder 4 gange flere fibre end hørfrø.
  • Indeholder 6 gange mere kalk end sødmælk
  • Effektiv kilde til antioxidanter. Indeholder 30% flere antioxidanter end blåbær.
  • Højt magnesium indhold. Tilfører os 15 gange mere magnesium end broccoli. Så her er en mulighed for at få boostet mandens magnesium indtag, uden at han skal spise broccoli. 😉
  • Chiafrøet har et højt protein indhold.
  • Chiafrøet kan optage 10-12 gange sin egen vægt i væske. det gør den effektiv som geleringsmiddel i f.eks marmelade og desserter. Det betyder også at Chiafrøet giver en god mæthedsfornemmelse.
  • Frøet er smagsneutralt, men hvis frøene ristes på en pande, vil de få en nøddeagtig smag.
  • Vores krop kan selv danne hovedparten af de aminosyrer vi skal bruge. men der findes 8 aminosyrer, som vi SKAL have tilført via kosten. Hvis en fødevare tilfører os alle disse 8 aminosyrer, kaldes det et komplet kosttilskud. Og det kan Chiafrøet så kaldes.
  • Chiafrøet skal ikke males for at vi kan optage alle de gode sager det indeholder.
  • Hvis du i forvejen ved du reagerer allergisk på nødder, skal du være forsigtig med brugen af Chiafrø.

Der er altså tale om et lille frø med mange rigtigt gode egenskaber.

Hvad kan det bruges til?
Chiafrøet kam bruges i bagværk, som grød, i smoothies, som gelering og mange andre ting.
Det er min hensigt at kaste mig ud i at få dette lille mirakelfrø integreret lidt mere i mit køkken og så kommer der opskrifter! 🙂

Læs mere:
http://www.helsebixen.dk
http://helsenyt.com
http://www.naturli.dk
http://sundhedsbanditten.dk
http://gh.elopad.com

Og ellers er Google jo altid din ven! 🙂

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *